Csodás épületek, Nevezetes helyek amiket már nem láthatsz Budapesten - CEREMÓNIAMESTER AJÁNLJA

Ceremóniamester blog

Ceremóniamestered , mint ahogy már annyiszor említette volt imádja az építészetet. Vannak dolgok amik az idővel együtt elvesznek....

Volt egyszer egy Budapest, tele eleganciával, szemkápráztató épületekkel és energiával – ezek tették a XX. század első felében Európa egyik legdinamikusabban fejlődő metropolisává. A millenniumi és az 1900-as években zajló építkezések és társadalmi átalakulások miatt Budapest John Lukács megfogalmazása szerint új városnak számított, ami egy olyan jellemzés, amit manapság aligha érzünk helyénvalónak. Összeállításunkban listába szedtünk néhányat a város arculatát egykor meghatározó épületek, intézmények közül.

 1.  
 2.  

   

 3.  

 4.  

 5.  

 6.  

 7.  

 8.  

 9. Elevátorház

 10. Ma már szinte eszünkbe se jut kikötőként gondolni a fővárosra, pedig hetven éve még a város szívében rakodták ki a Dunán érkező teherhajók áruit. Amit ma közraktárnak nevezünk, csak a maradéka annak a gigantikus komplexumnak, ami egykor a Petőfi híd pesti hídfőjétől északra feküdt.

   

   

   

  Az Elevátorház a pesti hídfőnél

   

  Az elevátorház a maga korában hipermodern technológiával felszerelt rakodóbázis volt: daruval emelték ki a hajók rakományát (kapacitás: óránként 65 tonna), amelyet aztán síneken vittek a raktárakba. Négy sínpár feküdt a létesítmény területén, egyszerre húsz vagonba tudtak pakolni. A második világháborúban bombatalálat érte, menthetetlen volt, ezért le kellett bontani.

   

   

   

  Pont a hölgy feje felett látható a hatalmas épület

   

   

 11.  

 12.  

 13.  

 14. Haas-palota

  Üzleteknek, de főleg lakásoknak adott helyet a Vörösmarty téri épület, amely a második világháborúban bombatalálatot kapott. Kár érte.

   

   

   

 15.  

 16.  

 17.  

 18. Hidroplánállomás

  1923 és 1926 között az Aeroexpressz légitársaság hidroplánállomása a Gellért szálló előtti partszakaszon működött. A Balatonra és Bécsbe indultak innen járatok. Érdekesség, hogy a cég egyik pilótája Endresz György volt, aki társával, Magyar Sándorral 1931-ben a Justice for Hungarynevű géppel a világon tizenötödikként repülte át az óceánt, azzal a kis plusszal, hogy 230 km/h sebességükkel világrekordot döntöttek.

   

   

   

 19.  

 20.  

 21.  

 22.  

 23.  

 24. Tabán

  A múlt századforduló táján a Tabán volt Budapest Montmartre-ja, egy amolyan mini vigalmi negyed, tele girbe-gurba utcácskákkal, italmérésekkel, borozókkal és kurvákkal – nem meglepő, hogy írók, költők, festők, művészek kedvelt helye volt. A budai várhegy és a Gellért-hegy között a rácok, magyarok, romák lakta multikulti városrészt 1933 és '36 között bontották el – hiába kampányoltak érte írók, városvédők. Az oda tervezett városrész sosem épült meg. Ha még létezne Tabán, senki sem járna a Kazinczy utcába.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 25.  

 26.  

 27.  

 28.  

 29.  

 30.  

 31. Nemzeti Színház

  A Nemzeti Színház társulata 1908-ban költözött be a Népszínház Blaha Lujza téri épületébe, mivel előző otthonát ugyanabban az évben bontásra ítélték. Egészen 1963-ig ott is lakott a nemzet színháza, de aztán az épületet statikailag meggyengítette az akkor épült 2-es metró, úgyhogy lebontották ezt a szép épületet. Nem baj, mert egy bazi ronda másikat húztak fel a helyére.

   

   

   

   

   

 32.  

 33.  

 34.  

 35.  

 36.  

 37. Iparcsarnok

  1885-ben épült meg a városligeti Iparcsarnok, amely egy földszintes, középen diadalkapuval ellátott gigantikus kiállítócsarnok volt. A főbejárat fölött Hungária páncélos, pajzsos szobra állt, mellette kétoldalt a műipart és kereskedelmet megszemélyesítő nőalakok. Homlokzata a Keleti pályaudvar főbejáratához hasonlított, alapterülete meghaladta a 14 ezer négyzetmétert. Ahogy sok fővárosi épület, úgy ez is a második világháború során pusztult el.

   

   

   

 38.  

 39.  

 40.  

 41.  

 42.  

 43.  

 44.  

 45. Albertirsai úti lóversenypálya

  A ma Kincsem parknak nevezett pályára valaha tömegek látogattak el, ahogyan azt ezeken a remek fotókon is láthatjuk. Újpesten is komoly lóversenypálya volt, frankó célbírói toronnyal és rendes látogatókkal. Ide is rakjuk a képet bizonyítéknak, annyira hihetetlen. 1944-ig működött.

   

   

   

   

   

   

  Az arisztokrácia a háború előtt Káposztásmegyerről indította kopófalka-vadászatait.

   

   

   

 46.  

 47.  

 48.  

 49.  

 50.  

 51.  

 52. Erzsébet híd

  Így nézett ki az Erzsébet híd 1945-ig, és természetesen ennek is a második világháború vetett véget: a visszavonuló németek több más híddal együtt a vízbe robbantották. 1903-as átadásától kezdve huszonöt éven keresztül ez volt a világ leghosszabb egynyílású hídja, amely mederpillér nélkül 290 méter hosszú volt! De hogy lássuk, nem csak a méret a lényeg, a maga korában a világ egyik legszebb lánchídjának is tartották.

   

   

   

Még ez is érdekelhet - a Ceremóniamester ajánlja

Válogatás az esküvői ruhák blogból

Legújabb álom esküvői ruhák, trendek 278 - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a Szablya Ákos ceremóniamester, a Te ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői ruhakölteményeket. Most épp, Yaniv Persy újabb esküvői ruha sorozatát nézheted végig.   

Julie Vino 2019 Álomruhák esküvőre I.rész - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői ruhakölteményeket. Most épp, egy Julie Vino álomszép, Mexico inspirálta 2019-es esküvői ruha sorozatát nézheted végig!  

Legújabb álom esküvői ruhák, trendek 254 - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a Szablya Ákos ceremóniamester, a Te ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői ruhakölteményeket.  
Vissza a esküvői ruhák blog bejegyzésekhez

Amennyiben nemcsak az esküvői ruhák érdekelnek, hanem esküvőre ceremóniamestert is keresel, akkor kérlek nézd meg a weboldalam ahol mindent infót megtalálsz rólam, referenciáimról vagy akár a tanítványaimról.

ceremoniamestered.hu