WWDC15: ősszel jön az új OS X, az El Capitan - Ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

A ceremóniamester köszöni a szifon.com-nak a profi összefoglalást!

"Maga az OS X El Capitan csak ősszel lesz majd elérhető az átlag felhasználók számára, azonban ma a fejlesztők már bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan is fog kinézni és működni az új rendszer.

 

Mielőtt belemegyünk a részletes újdonságokba, gyorsan ejtsünk néhány szót a névválasztásról. Ugyebár a jelenlegi operációs rendszer, az OS X Yosemite a Yosemite nemzeti parkról kapta a nevét, így ezt a gondolatmenetet folytatva lett az új rendszer neve El Capitan, ami egy hegy neve a Yosemite parkon belül. Ez jelzi, hogy főként egy stabilitást és teljesítményt érintő frissítésről van szó, mint annak idején a Leopard és a Snow Leopard közötti frissítés, csak most első hallásra kevésbé egyértelmű ez a névbeli utalás.

 

 

Személyes véleményem szerint mondjuk borzalmas nevet választott az Apple és meglehetősen rossz lesz egy teljes éven át “kapitányozni”, mikor az új Mac rendszerről beszélgetünk, de ez csak az én véleményem.

 

Az El Capitan fejlesztésekor az Apple csapata tehát legfőképpen két dologra összpontosított: a felhasználói élmény és a teljesítmény javítására, optimalizálására.

 

 

Spotlight
Ahogyan az várható volt, a Spotlight még okosabb és gyorsabb lett, valamint most már az olyan természetes emberi kommunikáción alapuló mondatokat is megérti, mint például “mutasd meg azokat a leveleket, amelyeket figyelmen kívül hagytam Philtől.” Ez a funkció a rendszeren belül az összes keresési lehetőségnél elérhető, legyen szó akár a Spotlighton, akár a Finderen belül keresésről.

 

Megújult Mission Control
A Mission Control egyaránt új kinézetet és új funkciókat is kapott. Az eddigiek alapján fényévekkel gördülékenyebben fog működni, így végre megszabadulhatunk a retina számítógépeken tapasztalható apró szaggatásoktól.

 

 

A teljes képernyős mód használata esetén sokkal produktívabban tudunk majd használni egyes alkalmazásokat, mint például a Mail-t, amelyben akár külön fülek segítségével dolgozhatunk és írhatunk új leveleket.

 

Végül, de nem utolsó sorban sokkal kényelmesebben tudunk majd az egyszerre megnyitott ablakokkal dolgozni az automatikus ablakelrendezésnek köszönhetően, aminek a segítségével egyetlen mozdulattal fél vagy teljes képernyős módba tehetjük az egyes alkalmazásainkat. (Ez a funkció valójában teljes mértékben megegyezik a már Windows-ban megismert funkcióval.)

Teljesítmény
A teljesítmény és a stabilitás az a két terület, ahol igazán sokat fejlődött az új rendszer az Apple ígérete szerint, de sajnos pont ez az a két terület, amelyet a színpadon nem igazán lehet jól bemutatni a nagyközönségnek, sőt, még a fejlesztői változatban sem igazán lehet majd tapasztalni, csak a végleges változatban ősszel.

 

 

Az előzetes ígéretek szerint az El Capitan 1.4-szer gyorsabb lesz az alkalmazások indításakor, valamint 40 százalékkal gyorsabban tud majd renderelni az új Metal for Mac technológiának köszönhetően.

 

Az új Metal gyakorlatilag magában egyesíti az eddigi OpenCL számítási teljesítményét és az OpenGL grafikus teljesítményét, ezáltal a fejleszők sokkal közvetlenebb és hatékonyabb módon használhatják ki a hardverben rejlő teljesítményt. A gyakorlatban például az Adobe AfterEffects 8x lett gyorsabb a renderelési folyamatot illetően, valamint 10x lett gyorsabb a rajzolási, alkotási folyamat közben.

 

Egyéb apróságok
A fent említett nagyobb frissítések mellett még olyan apróságokkal találkoztunk a bemutató alkalmával, mint például a Safariban az egyes böngészőfülek “pinnelési” opciója, amely azonnali hozzáférést biztosít az általunk kiválasztott oldalakhoz vagy például a Safarin belül szóló zene egy kattintással történő némítása.

 

Ezen kívül még egy meglehetősen jelentős frissítésen ment keresztül a Jegyzetek alkalmazás, amelyben most már saját tennivalólistákat is létrehozhatunk, valamint képeket és linkeket is gyönyörű formában illeszthetünk a jegyzeteinkben.

 

Összességében tehát az OS X El Capitan egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lesz majd ősszel, amikor mindenkinek egy ingyenes frissítés formájában letölthető lesz a Mac App Store-ból. Aki esetleg nem bír addig várni, az majd júliustól részt vehet az Apple nyilvános béta programjában, akárcsak tavaly a Yosemite esetén és segítheti az Apple munkáját azáltal, hogy kipróbálja az operációs rendszer korai verzióját és visszajelzéseket küld az észlelt hibákról.

Ugyanakkor mivel egy stabilitást és teljesítményt optimalizáló frissítésről beszélünk, én senkinek sem ajánlom a hivatalos megjelenés előtt feltenni az új rendszer előzetes verzióját, mivel látványos változásokat nem fog észlelni (mint például tavaly a Yosemite bemutatása után)."

 

a ceremóniamestered forrása

Még ez is érdekelhet - a Ceremóniamester ajánlja

Válogatás az esküvői ruhák blogból

Legújabb álom esküvői ruhák, trendek 286 - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a Szablya Ákos ceremóniamester, a Te ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői ruhakölteményeket.  

Legújabb álom esküvői ruhák, trendek 295 - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a Szablya Ákos ceremóniamester, a Te ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői álomruhakat.  

Legújabb álom esküvői ruhák, trendek 236 - Ceremóniamester ajánlja

Ha álmaid esküvői ruháját keresed, akkor jó helyen jársz, mert a Szablya Ákos ceremóniamester, a Te ceremóniamester -ed hetente újabb és újabb neves tervezőtől mutat Neked szépséges esküvői ruhakölteményeket.
Vissza a esküvői ruhák blog bejegyzésekhez

Amennyiben nemcsak az esküvői ruhák érdekelnek, hanem esküvőre ceremóniamestert is keresel, akkor kérlek nézd meg a weboldalam ahol mindent infót megtalálsz rólam, referenciáimról vagy akár a tanítványaimról.

ceremoniamestered.hu